Jesienią bardzo lubię przygotowywać rozgrzewające potrawy. Gorące zupy smakują nam szczególnie dobrze podczas chłodnych dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż zjedzenie tej pożywnej potrawy prosto po przyjściu z zewnątrz! Jedną z moich ulubionych jest bardzo sycąca, a zarazem rozgrzewająca zupa meksykańska - dlatego właśnie dzisiaj specjalnie dla Was przygotowałam na nią przepis!
***
In autumn I really like warming dishes. Hot soups taste especially good during cold autumnal days. Once of my favourite food is very filling mexican soup - because of that I prepared for You a recipe of it.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- marchew
- pietruszka
- papryka czerwona
- kukurydza i fasola w puszce
- przecier pomidorowy
- cebula
- czosnek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- słodka papryka, ostra papryka
***
Ingredients:
- 500g of mincemeat
- carrot
- parsley
- red paprika
- can of bean, can of corn
- tomato puree
- onion
- garlic
-spices: bay leaves, salt, pepper, Provence herbs, allspice, sweet paprika, hot paprika
- słodka papryka, ostra papryka
***
Ingredients:
- 500g of mincemeat
- carrot
- parsley
- red paprika
- can of bean, can of corn
- tomato puree
- onion
- garlic
-spices: bay leaves, salt, pepper, Provence herbs, allspice, sweet paprika, hot paprika
Wykonanie:
Do garnka z wodą wsypać kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe, poczekać do wrzenia. Można użyć bulionu. Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę. Podsmażyć mięso mielone na oliwie, zeszklić cebulę, delikatnie podsmażyć czosnek. Podsmażyć paprykę. Po kilku minutach, gdy marchew i pietruszka będą już miękkie należy wrzucić do garnka podsmażone wcześniej składniki. Po kilku minutach do garnka wrzucić kukurydzę, fasolę oraz dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego. Następnie przyprawić do smaku. Można dodać odrobinę jogurtu naturalnego, a także soczewicy.
Smacznego!
***
Preparation:
***
Preparation:
Put allspice and 2 bay leaves to pot with water, wait till it will boil. You can use broth. Put also diced carrot and parsley. Fry mincemeat on olive. Fry onion, garlic and paprika. When carrot and parsley will be soft, put fried ingredients to the pot. After few minutes add corn, bean and few spoons of tomato puree. After that add spices. You can also add some natural yoghurt and lentils. Bon appétit!
Brzmi smakowicie! Sama taka zrobie i dam Ci znac jak wyszla z jednym tylko wyjatkiem. Ja miesa nie jem wiec wersja wegetarianska dla mnie!
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pyszna :)
UsuńGotowalam te zupe i jest przesmaczna ...teraz jesien wiec znowu bede ja robila...polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńJest w sam raz na tą porę roku. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam tę zupę. Tak jak napisałaś - idealna na tę porę roku:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra, pozdrawiam :)
UsuńOlá!
OdpowiedzUsuńUma sopa muito apetitosa e confortável, para estes dias. Ótima sugestão.
Eu também gosto do outono.
Thanks! Greetings.
UsuńZapisałam przepis- szukam właśnie czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuń