Gdy jadę do Czech lub na Słowację, w odwiedzonych przeze mnie restauracjach bardzo często zamawiam smažený sýr. Ostatnio po raz pierwszy postanowiłam zrobić go sama. Dodatek do sera w moim wykonaniu stanowiły frytki oraz sałatka z pora, cukinii, cebuli czerwonej i pomidorów. Jest to smaczne danie, jednak do zdrowych raczej nie należy. Jak wiadomo, wszystko należy jeść z umiarem, raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
***
When I visit Czech Republic or Slovakia, I usually order fried cheese (smažený sýr). Finally I decided to prepare it at home. As an addition I used french fries and leek, courgette, red onion and tomatoes salad.
Składniki:
Ser:
-2 sery Camembert- ja użyłam sera z firmy Turek- Naturek (lub ser żółty np. edamski)
-2 jajka
-bułka tarta
-przyprawy
-oliwa do smażenia
Sałatka:
-por
-2 pomidory
-1 cebula czerwona
-pół małej cukinii
-przyprawy
-oliwa
(2 porcje)
***
Ingredients:
Cheese: 2 Camembert cheeses, 2 eggs, breadcrumbs, spices, olive oil
Salad: leek, 2 tomatoes, 1 red onion, half of courgette, spices, olive oil
(2 portions)
Wykonanie:
Ser: W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich zioła prowansalskie, pieprz czarny. Do drugiego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Ser panierujemy maczając go w jajku, następnie obtaczając w bułce tartej. Tę czynność powtarzamy cztery razy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i umieszczamy ser. Smażymy z obu stron.
Sałatka: Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażamy pokrojoną cukinię i czerwoną cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego pora. Po kilku minutach dorzucamy pomidory i przyprawy.
Jako dodatek do dania użyłam frytek.
Jest to prosty przepis, więc myślę, że raz na jakiś czas zagości w mojej kuchni. Smacznego!
***
Preparation:
Preparation:
Cheese: Stir eggs in deep plate, add Provance herbs, pepper. Put some breadcrumbs into a second plate. Bread cheese in eggs and after that in breadcrumbs. Do it 4 times. Warm up olive oil on frying pan and put the cheese on it. Fry it on to sides.
Salad: On warmed up olive oil on frying pan, fry sliced onion and courgette. Add sliced leek and after few minutes tomatoes and spices.
proste, a jakze wyśmienite danie. Moze nie króluje w zdrowych potrawach, ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDokładnie, raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) Pozdrawiam :)
Usuńmniam, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńUwielbiam smażonego camembert. :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry :)
UsuńUma prato muito bem harmonizado. A salada é muito apetitosa, me fez lembrar da caponata siciliana.
OdpowiedzUsuńSaudações brasileiras.
Thank you! :)
Usuń