czwartek, 8 września 2016

Kalina koralowa (Viburnum opulus) - Rośliny lecznicze

Te piękne paciorki na powyższym zdjęciu należą do kaliny koralowej (Viburnum opulus), będącej jednym z symbolów czystości, nietykalności, a także Ukrainy. Przez Słowian uważana jest za ważny element kultury i tradycji. Jako symbol dziewczyny, dziewictwa, płodności używa się jej do ozdoby weselnych korowajów (kołaczy), rózg.  Kalina koralowa jest ważną rośliną w medycynie ludowej, szczególnie dla kobiet. Jeśli chcesz wiedzieć po czym rozpoznać kalinę, jakie ma działanie i jak można ją wykorzystać, to zapraszam do dalszego czytania.
***
Viburnum opulus is a simbol of purity, immunity and also of Ukraine. Slavs thought that it's really important element of their culture and traditions. As a simbol of girl, virginity and fertility it is used to decorate circular wedding bread. Viburnum opulus is a really important plant in tratidional medicine, especially for women.
1. Wygląd:
Kalina koralowa posiada trójklapowe, duże, jasnozielone liście, które jesienią przybierają barwę czerwieni. Jej kora jest jasnoszara. Kwiat najczęściej ma kolor biały lub różowobiały. Zewnętrzne 5-płatkowe kwiaty znajdujące się w płaskim baldachogronie pełnią funkcję wabików - są tzw. kwiatami płonnymi. Wewnętrzne kwiaty są mniejsze, dzwonkowate. Kwitnie od V- VII. Owoce kaliny są okrągłe, czerwone, a nasiono jest płaskie, trochę przypomina serce.
***
1. Characteristics: Viburnum opulus has three-lobed, big, light green leaves. In autumn they change their colour to red. Its bark is light grey. Most often its flowers are white or pink- white. Outside flowers have 5 petals and are in corymbs. Plant uses these flowers as decoys. Flowers which are inside are smaller and look like a bell. Viburnum opulus flowers from V till VII. Its fruits are round, red. Seeds are flat, and look a little bit like a small heart.

2. Miejsce występowania: 
Preferuje wilgotne tereny w pobliżu zbiorników wodnych, występuje również na łąkach, w lasach. Leśnicy sadzą ją jako gatunek biocenotyczny. Krzew ten stanowi popularną ozdobę ogrodów i parków.

3. Surowiec leczniczy: 
Kora: 
Pozyskuje się ją wiosną z młodych (2-3 letnich) gałązek, wtedy to łatwo odchodzi od drewna. Następnie należy ją wysuszyć (max. temp. 40°C).
Składniki: garbniki, trójterpeny, fitosterole, sole mineralne, olejki eteryczne, żywice
Owoce:
Pozyskuje się je jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie było przymrozków, owoce należy zmrozić.
Składniki: pektyny, cukry,saponiny, garbniki, karoten, witamina C, pochodne kumaryny, witamina P, kwasy organiczne

4. Zastosowanie:
-hamowanie niewielkich krwawień (np. z dróg rodnych),
-rozkurczanie mięśni, macicy,
-działanie antybakteryjne,
-działanie uspokajające, obniżanie cholesterolu

Stosowana jest głównie przy obfitych i bolesnych miesiączkach, menopauzie, hemoroidach, biegunce, kaszlu oraz w chorobach dwunastnicy i żołądka.
***
2. Ecology: Viburnum opulus prefers wet soils, nearby lakes, rivers. It exists also in meadows, in forests. Foresters plant Viburnum opulus as a useful species for plants, birds, animals. Viburnum often grows as a decoration in gardens and in parks.

3. Medicinal use:
Bark:
We have to crop bark in spring, from young (2-3 yeared) branches. In this time it's easier to whip it off. from branches. Then you have to dry the bark (till 40°C).
Ingredients: tannins, triterpenes, phytosterols, mineral salts, essential oils, resins

Fruits:
We have to crop fruits in autumn, it's best after first ground frost. If there weren't any ground frosts we should freeze fruits.
Ingredients: pectins, sugars, saponins, tannins, carotene, vitamin C, detrivatives of cumarin, vitamin P, organic acids

4. Using:
-stopping small bleedings (for example from birth canal)
-relaxing uterine muscles
-reducing cholesterol
-antibacterial activities
-calming activities
It's used to obundant and painful menstruations, menopause, hemorrhoids, diarrhoea, cough, in diseases of duodenum and of stomach.


5. Przygotowanie:
Należy pamiętać, że kalinę można spożywać dopiero po przemrożeniu i obróbce cieplnej (można ją zbierać również po pierwszych przymrozkach lub zamrozić w zamrażarce)! W przeciwnym razie można się nią zatruć- posiada m.in. saponiny
.
Syrop z owoców:
1,5 kg owoców mieszamy z 0,5kg cukru. Po 2 tyg. przecedzamy. Przechowujemy w lodówce.

Odwar z owoców:
Owoce kaliny (wcześniej rozdrobnione) zalej w garnku szklanką wrzątku i gotuj przez kilka minut. Poczekaj aż wystygnie.
Nalewka z owoców:
1kg owoców zasypujemy 0,5kg cukru. Odczekujemy 2 tyg., przecedzamy. Owoce zalewamy 0,8l wódki. Po 2 miesiącach przecedzamy. Możemy dodać miodu.
Odwar z kory:
Kilka łyżek rozdrobnionej kory zalewamy szklanką wrzątku, gotujemy przez kilka minut. Następnie czekamy aż ostygnie i odcedzamy.
Nalewka z kory:
Rozdrobnioną korę (ok. 100g) zalej 0,5l wódki oraz 0,5l wody. Przez kilka tygodni należy raz dziennie mieszać miksturę. Po tym czasie przecedzić i trzymać w lodówce.

Oprócz wyżej przedstawionych przepisów, dość popularne są też różnego rodzaju dżemy, konfitury, galaretki wykonane właśnie z kaliny koralowej.

Stworzone przez nas wyroby należy spożywać w niewielkiej ilości.


6. Ciekawostki:
* Najwyższe stanowisko kaliny koralowej w Polsce jest to bieszczadzkie Bukowe Berdo (klik - post o Bukowym Berdzie).

* Ma duże znaczenie dla ptaków, ssaków i owadów (schronienie, pożywienie).

* Jest trująca dla
bydła, koni i dzieci, przy spożyciu dużej ilości.

* Do 2014 roku kalina koralowa była pod ochroną.

* Ötzi- ,,człowiek lodu" znaleziony w Alpach miał przy sobie kilka strzał wykonanych z kaliny.
***
5. Preparation
Before consumption you should freeze and use heat on fruits or bark (you can also crop fruits after first frosts or to freeze it in freezer). Otherwise it can be poisonous- it has saponins. 
Fruit syrup:
1,5 kg of fruits mix with 0,5 kg of sugar. Sieve it after 2 weeks. Keep it in fridge.
Fruit infusion:
Pour glass of boiling water into pot with crushed guelder rose's fruits and boil few minutes. Wait till infusion will be cold.
Fruit tincture:
1 kg of fruits cover with 0,5 kg sugar. Wait 2 weeks and sieve. Add 0,8 l of vodka to fruits. After 2 months sieve it. You can also add some honey. 
Bark infusion:
Few spoons of crushed bark pour with boiling water and boil few minutes. Wait till it will be cold and sieve it.  
Bark tincture:
To crushed bark (100 g) add 0,5 l of vodka and 0,5 l of water. Mix it once time everyday for few weeks. After that time sieve it and keep in a fridge.
Consume only a little bit of preparations.
6. Interesting facts:
-the highest place in Poland where guelder rose occurs, is on Bukowe Berdo
-It's important for birds, mammals, insects (shelter, food)
-it's poisonous for cattle, horses and children, in case of consumption a lot of it
-in Poland till 2014 Viburnum opulus was protected
-Ötzi- ,,the Iceman'' was found in the Alps with few guelder rose arrows
https://www.facebook.com/WomanFromForest/ https://plus.google.com/u/0/101124493003007642760 https://www.instagram.com/womanfromforest/ https://twitter.com/WomanFForest womanfromforest@gmail.com

11 komentarzy:

  1. Zadziwiająca roślina. Pięknie wygląda w jesiennej szacie.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące informacje !!
    Piękne owoce kaliny !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknosci, zwlaszcza na tym 1 zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, gdy roślina przybiera czerwony kolor jest wtedy przepiękna :)

      Usuń
  4. U mnie u babci nadal rośnie kalina i zawsze na jesień już po przymrozkach zbieram ją i zasypuje cukrem , jest jak znalazł na kaszel !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w swoim ogrodzie kalinę, ale owoców nie zbieram. Może najwyższa pora zacząć ich zbieranie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przydatny post. Nic nie wiedziałam o tych roślinach.

    OdpowiedzUsuń