Jeśli lubisz
pizzę, to na pewno zasmakuje Ci także calzone. A co to tak właściwie jest?
Calzone to włoskie danie mające formę pieroga. Składniki używane do jego
przygotowania, w większości są takie same jak w przypadku pizzy. Jest to pyszna
potrawa, która przypasuje każdemu - do farszu można użyć przeróżnych
składników i ich modyfikacji. Dodaj to, co lubisz. Swoją drogą jest to jedno z
moich ulubionych dań. Moi znajomi, rodzina również je uwielbiają. A jak
je przygotować?
***
If you like pizza, calzone will also taste you good. It's an italian dish, in form of polish pieróg (dumpling). Ingredients which are used to make a calzone are more or less like in pizza. It's really delicious. You can use a lot of ingredients which you like and you can do modifications. There are calzone with meat or without it (only with vegetables)- so vegetarians can also taste it. Calzone is one of my favourite dishes
1. Składniki (4 porcje):
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka (lub wody)
- 20g drożdży świeżych/ 10g suchych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru ( jeśli używamy drożdży świeżych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju
- opcjonalnie dodaję zioła prowansalskie
Farsz:
- oliwa do smażenia
- mięso (szynka, kurczak)
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- papryka czerwona/ żółta/ zielona
- 200g pieczarek
- kukurydza
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
- ser
- sos pomidorowy
Dodatkowo:
-jajko
-sezam
Dodatkowo:
-jajko
-sezam
Składniki na farsz można modyfikować według uznania- wybierzcie to, co lubicie.
***
1. Ingredients (4 portions):
Dough:
-350g of flour, 200 ml of warm milk or water, 20 g of fresh yeast or 100 g of yeast-powder, small spoon of salt, small spoon of sugar in case of using fresh yeast, 3 spoons of olive oil or oil, optionally Provence herbs
Stuffing:
-olive oil for frying, meat- ham or chicken, 2 onions, few cloves of garlic, red/yellow/green paprika, cheese, tomato sauce, 200 g of champignon mushrooms, corn, spices: salt, pepper, herbs
Additionally: egg, sesame
You can modify ingredients as you wish- choose what you like.
Dough:
-350g of flour, 200 ml of warm milk or water, 20 g of fresh yeast or 100 g of yeast-powder, small spoon of salt, small spoon of sugar in case of using fresh yeast, 3 spoons of olive oil or oil, optionally Provence herbs
Stuffing:
-olive oil for frying, meat- ham or chicken, 2 onions, few cloves of garlic, red/yellow/green paprika, cheese, tomato sauce, 200 g of champignon mushrooms, corn, spices: salt, pepper, herbs
Additionally: egg, sesame
You can modify ingredients as you wish- choose what you like.
2. Instrukcja:
Krok 1. Ciasto:
1.Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże suche. Jeśli używamy drożdży świeżych, to kruszymy je i wrzucamy do kubka, dodajemy około 1/4 kubka ciepłej wody i łyżeczkę cukru, mieszamy. Czekamy kilkanaście minut aż się spienią, a następnie wlewamy do miski.
2. Wlewamy mleko i oliwę. Możemy dodać zioła.
3. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto.
4. Przykrywamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce.
5. Po wyrośnięciu, krótko ugniatamy ciasto i dzielimy je na 4 części.
6. Wałkujemy każdą część, tak aby powstał placek.
Krok 2. Farsz:
1. Kroimy pierś z kurczaka/ szynkę, paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek.2. Na patelni z niewielką ilością oliwy podsmażamy cebulę, czosnek, dodajemy mięso. Gdy mięso będzie podsmażone, dodajemy paprykę oraz pieczarki.
3. Przyprawiamy. Odstawiamy na bok i wrzucamy kukurydzę.
Krok 3. :
1. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia/ folią aluminiową umieszczamy kolejno placki. 2. Smarujemy powierzchnię placka sosem pomidorowym.
3. Na połowie placka umieszczamy farsz, pamiętając o pozostawieniu ok. 1 cm wolnego brzegu, potrzebnego do sklejenia pieroga.
4. Posypujemy startym serem.
5. Składamy placka na pół i sklejamy jego brzegi.
6. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wierzch pieroga i posypujemy sezamem. To samo robimy z kolejnymi plackami.
7. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego wcześniej do 180ºC. Pieczemy około 25 minut.
3. Na połowie placka umieszczamy farsz, pamiętając o pozostawieniu ok. 1 cm wolnego brzegu, potrzebnego do sklejenia pieroga.
4. Posypujemy startym serem.
5. Składamy placka na pół i sklejamy jego brzegi.
6. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wierzch pieroga i posypujemy sezamem. To samo robimy z kolejnymi plackami.
7. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego wcześniej do 180ºC. Pieczemy około 25 minut.
***
Stuffing: Cut a chicken breast/ ham, paprika, champignon mushrooms, onion, garlic. On a frying pan with a little bit of olive oil, fry onion and garlic, add meat. When the meat will be good, add paprika and mushrooms. Add some spices. After that put a corn to the stuffing.
Put a piece of dough on a cookie sheet which is covered with a baking paper. Put few spoons of your tomato sauce onto your dough. Put your stuffing on a half of dough circle. Then sprinkle it with cheese. Fold the dough over and pinch the edges. Brush the crust of calzone with beaten egg. Sprinkle surface with sesame.
uwielbiam, już kilka razy robiłam calzone.
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię :)
UsuńJa nigdy nie jadłam tej wersji, ale wygląda tak smakowicie, że na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale kto wie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńJadłam już taką ale nigdy samodzielnie nie robiłam.... trzeba zrobić kiedyś! :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale danie wydaje się być idealne:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńJadłam i smakowało mi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, robię systematycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ciekawe... muszę zapamiętać gdzie jest i w wolnej chwili spróbować, dzięki za tak dokładny przepis :)
OdpowiedzUsuń